تاریخچه:

فیزیولوژی پزشکی بعنوان یکی از مهمترین دروس علوم پایه پزشکی از دیرباز و از بدو تاسیس دانشکده پزشکی و داروسازی اصفهان مدنظر مسئولین امر و توسط اساتید فن تدریس می گردیده است. در ابتدا بعلت تعداد کم عضو هیات علمی در این رشته، فیزیولوژی نیز همچون سایر رشته های علوم پایه بطور عام و تحت عنوان آزمایشگاه فیزیولوژی و بصورت یکی از دروس زیربنائی و پایه تدریس می شد تا آنکه برای اولین بار در سال 1327 دو رشته فیزیولوژی و بیولوژی بطور مشترک تشکیل گروه بیولوژی فیزیولوژی را داده و مدت نزدیک به 2 سال در دانشکده علوم به فعالیت علمی مشغول بود. در سال 1350 با فرم گرفتن دانشکده علوم، فیزیولوژی و فارماکولوژی تحت عنوان یک گروه (گروه فیزیولوژی فارماکولوژی) در دانشکده پزشکی تشکیل و شروع به فعالیت نمود. در سال آموزشی 1365-1364 بعلت افزایش تعداد اعضا و کادر آموزشی فیزیولوژی از یکطرف و بحدنصاب رسیدن اعضا هیات علمی فارماکولوژی از طرف دیگر این دو رشته از یکدیگر جدا شده و هر کدام به تنهائی تشکیل یک گروه مستقل را داده و لذا گروه فیزیولوژی فرصت بیشتری را پیدا کرد تا به سازمان دهی و توسعه بیشتر خود بپردازد. از آن سال تا کنون گروه فیزیولوژی در بخشهای مختلف تخصصی فعالیت علمی داشته و در دوره های مختلف دستیاری و فوق لیسانس به آموزش و تربیت پزشکان جوان و دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترای فیزیولوژی که اساتید حال و یا آینده این دانشگاه و بسیاری از موسسات آموزش عالی دیگر کشور هستند مشغول می باشند.

معرفی گروه:

در حال حاضر اين گروه دارای 11 عضو هیئت علمی (7 استاد - 1 دانشیار و 1 استادیار) ، 4 عضو تعهدات ضریب کا، 1 کارشناس ارشد که مسئولیت آزمایشگاه آموزشی و کلاسهای عملی را بر عهده دارد و 1 نفر متصدی امور دفتری می باشد. در سال تحصیلی 402-401 تعداد دانشجویان کارشناسی ارشد گروه 3 نفر و دکتری تخصصی (PhD) 2 نفر می­باشد. گروه فیزیولوژی از نظر آموزشی، تدريس دروس عملی و نظری در کلیه مقاطع و رشته ها در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان را به عهده دارد. همچنين ارائه خدمات آموزشی و پژوهشی به دانشجويان مقاطع تحصيلات تکميلی کارشناسی ارشد و دکتری از فعاليت های اين گروه است.

امکانات گروه:

گروه فیزیولوژی دارای آزمایشگاههای علوم اعصاب، غدد درون ریز، گوارش، کلیه و آزمایشگاه عمومی می باشد.

امکانات و تجهیزات آزمایشگاهها:

آزمایشگاه غدد درون ریز (واقع در راهرو فیزیولوژی 1): ست آپ هایپرانسولینمیک یوگلایسمیک کلمپ، الایزا ریدر، ترازو، سانتریفوژ، بن ماری، پمپ پریستالتیک،دستگاه آب مقطر گیری، اسپکتوفتومتر و پمپ میکرواینجکشن.

آزمایشگاه گوارش (واقع در راهرو فیزیولوژی 1): دستگاه اسیلوگراف، ارگان بس و استیرر.

آزمایشگاه فیزیولوژی عمومی (واقع در راهرو فیزیولوژی 1): شامل کیموگراف، همو، شیکر لوله ای و ملانژور، اسپیرومتری، فشار سنج، تعداد ده ها عدد میکروسکوپ نوری، اسفیگومانومتر، استتوسکوپ، فیزیوگراف، بنماری و میکرو سانتریفوژ می باشد.

آزمایشگاه اعصاب (واقع در راهرو فیزیولوژی 2): ست آپ الکتروفیزویولوژی ثبت تک سلولی، تستهای رفتاری موریس واتر میز و شاتل باکس، تست اضصراب EPM، استریوتاکس، ترازو چهار صفر،PH متر، تست open field و تجهیزات مربوط به تستهای خواب، EEG.

فعالیت های آموزشی اساتید گروه:

تدریس مباحث مختلف درس فیزیولوژی در دانشکده های پزشکی، دندان پزشکی، داروسازی و پردیس خودگردان دانشگاه در کلیه مقاطع کارشناسی، دکتری حرفه ای و تخصصی

تدریس مباحث مختلف درس فیزیولوژی در دانشکده پزشکی در مقطع دکتری حرفه ای پزشکی دانشجویان بین الملل

تدریس مباحث مختلف درس فیزیولوژی در دانشکده پیراپزشکی، تغذیه، پرستاری و مامایی در مقطع کارشناسی

تدریس فیزیولوژی عملی به کلیه دانشجویان دکتری حرفه­ای و علوم آزمایشگاهی

اهداف و رسالت گروه:

گروه فیزیولوژی مسئولیت آموزش تمامی واحدهای درس فیزیولوژی تئوری و عملی در کلیه مقاطع و رشته ها در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان را بر عهده دارد. همچنین با وجود دانشجویان تحصیلات تکمیلی در گروه فعالیتهای پژوهشی نیز به نحو بسیار مناسبی در حال انجام است.

اهداف و رسالت آموزشی :

آموزش به روز فیزیولوژی به کلیه دانشجویان پزشکی عمومی، دندانپزشکی، داروسازی، و دانشکده های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و همچنین دانشجویان تحصیلات تکمیلی

تربیت متخصصان جامع نگری که در آینده قادر به انجام آموزش با کیفیت بالا در رشته ها و مقاطع مختلف تحصیلی مرتبط باشند.

ارتقاء فرآیندهای یاددهی- یادگیری از طریق آموزش مجازی

توانمند سازی اعضای هیات علمی گروه از طریق اطلاع رسانی شرکت، کارگاههای دورن و برون دانشگاهی و سمینارهای تخصصی

نظارت بر حسن اجرای برنامه های درسی و ارزشیابی عملکرد اعضای هیات علمی

اهداف و رسالت پژوهشی :

بهبود کیفیت پژوهش های بنیادی و کاربردی در حوزه علوم پایه و فیزیولوژی

تربیت متخصصینی که قابلیت و توانمندی طراحی و اجرای پژوهشهای بروز، قدرت تحلیل و ارزشیابی یافته های پژوهشی با دانش روز را داشته و از دانش فیزیولوژی در جهت یافتن راه انجام کارهای مفید برای تشخیص و درمان بیماری ها از جمله سلول درمانی، تستهای تشخیصی جدید و غیره استفاده نمایند.

افزایش همکاری های پژوهشی با سایر مراکز تحقیقاتی داخلی و خارجی

دورنما (چشم انداز):

انتظار می رود در ده سال آینده رشته فیزیولوژی پزشکی از طریق تلفیق دانش نظری و عملی علوم پایه و بالینی پاسخگوی نیازهای روز افزون نظام سلامت باشد. همچنین با ارائه خدمات مناسب و انجام پژوهشهای پایه و بالینی، کمک به ایجاد بانک زیستی و ارائه روشهای نوین تشخیصی و درمانی، به ارتقای سطح سلامت و شاخصهای سبک زندگی سالم کمک نماید.

شوراهای گروه:

کلیه تصمیمات گروه اعم از پژوهشی، آموزشی و عمومی در جلسات شورا تحت عنوان شورای آموزشی اتخاذ می شوند. جلسات ماهانه شورا به ریاست مدیر محترم گروه در آخرین چهارشنبه هر ماه راس ساعت 10 با حضور تمامی اعضا در محل سالن شورای گروه برگزار می شود.

مراکز تحقیقاتی مرتبط:

مرکز تحقیقات فیزیولوژ کاربردی

مرکز تحقیقات آب و الکترولیت

آموزش تخصصی و فلوشیپ:

دکتری تخصصی فیزیولوژی

مدیران گروه از بدو تأسیس:

جناب آقای دکتر احمد رستمی، جناب آقای دکتر مهدی نعمت بخش، جناب آقای دکتر محمدرضا شریفی، سرکار خانم دکتر نپتون سلطانی

وابستگی علمی (affilaition):

فارسی: گروه فیزیولوژی، دانشكده پزشكي، دانشگاه علوم پزشكي اصفهان، اصفهان، ايران

انگلیسی: Department of Physiology, School of Medicine, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran

ساختار سازمانی گروه