تاریخچه زنان و مامایی در دانشگاه اصفهان :

پس از تاسیس دانشگاه اصفهان ،بخش زنان و مامایی مستقل نبود و قسمتی از بخش جراحی محسوب میگردید. ولی در هر حال از دو بخش تشکیل گردید. یکی بخش زنان که در بیمارستان صد تختخوابی آن روز و کاشانی امروز قرار داشت ،و دیگر بخش مامایی که در طبقه دوم ساختمان بیمارستان خورشید قرار داشت.

بیمارستان صد تختخوابی از زمان احداث تا کنون بعلت تحولات سیاسی نام های متعددی پیدا کرد. در ابتدا به آن بیمارستان صد تختخوابی میگفتند. بعد به بیمارستان دکتر مصدق تغییر نام داد. پس از سقوط دکتر مصدق نام آن بیمارستان (کاشانی ) ثریا گردید و بالاخره بعد از انقلاب اسلامی نام بیمارستان کاشانی بر آن نهاده شد. اولین پزشک متخصص زنان که در این بیمارستان شروع به کار کرد مرحوم جناب آقای دکتر آژند بود که ایشان فارغ التحصیل رشته زنان و مامایی از فرانسه بودند و اما بخش مامایی بیمارستان خورشید توسط جناب دکتر محمد میر دامادی تأسیس گردید. این بخش در طبقه دوم ساختمان کنونی بیمارستان خورشید قرار گرفت. بیمارستان خورشید نیز بعد از انقلاب اسلامی به بیمارستان نور تغییر نام داد. دومین متخصص زنان و مامایی که در بیمارستان ثریا تحت نظر مرحوم دکتر آژند کار میکرد مرحوم جناب آقای دکتر محمد محیی بود و اواین دستیاری که در این بیمارستان به سبک قدیم تربیت گردید مرحوم جناب آقای دکتر مشیر فاطمی بودند.

دومین دستیار زنان و مامایی جناب آقای دکتر منوچهر فروزنده و به دنبال ایشان جناب آقای دکتر علمداری سومین فارغ التحصیل زنان و مامایی دانشگاه اصفهان و چهارمین فرد جناب آقای دکتر
میر میران بودند. همه این چهار نفر عزیزان به سبک قدیم (روش فرانسوی)آموزش دیدند. لازم به یادآوری است که چند سالی بعد از تأسیس دانشگاه اصفهان بعلت اختلافاتی که بین رؤسای وقت بوجود آمد، دانشگاه اصفهان موقتأ تعطیل و فقط دانشکده پزشکی و داروسازی به حیات خود ادامه داد، تا آنکه در سال 1946مجددأ با ریاست مرحوم جناب آقای دکتر معتمدی شروع به کار کرد و از این زمان به بعد پیشرفت های زیادی در قسمت زنان و مامایی بوجود آمد .بخش زنان و مامایی از بخش جراحی جدا گردید و به صورت گروه مستقل زنان و مامایی درآمد و ریاست آن را مرحوم دکتر محمد میر دامادی به عهده داشتند.

در سال 1947جناب آقای دکتر محمود صرام که تا آن زمان ریاست بخش زنان و مامایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز (پهلوی سابق)  را به عهده داشتند به اصفهان منتقل و در بخش زنان بیمارستان ثریا مشغول به کار شدند و تغییرات زیادی توسط ایشان و مرحوم دکتر حدائق بحرینی و متعاقب آن جناب آقای دکتر لطفی در بخش زنان و مامایی بوجود آمد. بخصوص که مامایی مدرن توسط این سه نفر در دانشگاه اصفهان به وجود آمد و برنامه ریزی آموزش دستیاری به سبک جدید و تدوین مقررات مربوط به آموزش دستیاری مدرن توسط جناب آقای دکتر محمود صرام انجام شد. همچنین جناب آقای دکتر صرام برای اولین بار DIVISION نازایی را در بخش زنان راه اندازی کردند. از سال 1348 سیستم رزیدنتی به سبک جدید توسط ایشان آغاز گردید.همچنین مرحوم دکتر محمد محیی خدمت بزرگی به بخش زنان و مامایی کردند و آن این بود که پس از طی یک دوره آموزش لاپاروسکپی در فرانسه به ایران بازگشتند و برای اولین بار در ایران ،لاپاروسکپی تشخیصی و بستن لوله های رحمی بوسیله لاپاروسکپی را در بیمارستان امین بوجود آوردند. لازم به توضیح که بیمارستان امین در سال 1349 از وزارت بهداری آن زمان منفک گردید وبه ابواب جمعی دانشگاه اصفهان ، دانشکده پزشکی درآمد. بیمارستان امین در ابتدا فقط دارای بخش مامایی بود ولی پس از آنکه نوسازی آن در سال 1955به پایان رسید این بیمارستان به صورت بیمارستان زنان و مامایی دانشگاه اصفهان درآمد و در نتیجه بخش مامایی بیمارستان خورشید و بخش زنان بیمارستان ثریا تعطیل گردید. واین بیمارستان به صورت بیمارستان مرجع در استان اصفهان درآمد.اولین پزشکی که مأمور مدرنیزه کردن بیمارستان امین گردید،مرحوم دکتر حدائق بحرینی بود و بدنبال ایشان پزشکان دیگری هرکدام پس از فارغ التحصیلی در آمریکا به ایران آمده و در این بیمارستان مشغول بکار میشدند ولی متأسفانه پس از یکی دو سال کار به آمریکا برمی گشتند از آن جمله جناب آقای دکتر فروهر و جناب آقای دکتر شمسا بودند.

درسال 1951 جناب آقای دکتر محمد شمس اردکانی در بخش زنان و مامایی مشغول به کار شدند و اولین بار در اصفهان Hypo-gastric ligation را توسط ایشان و با همکاری جناب آقای دکتر صحت (متخصص جراحی قفسه صدری و استاد دانشکده پزشکی) در بیمارستان ثریا انجام گردید. از سال 1349 سیستم رزیدنتی به روش کنونی در بخش زنان و مامایی آغاز گردید، و اولین رزیدنت ها که به سبک جدید آموزش دیدند عبارت بودند از جناب آقای دکتر مرتضی ذوالفقاری و جناب آقای سید جلیل عظیمی همچنین در سیستم آموزشی گروه زنان و مامایی از سال 1955 به ترتیب جناب آقای دکتر محمد رحیم اکبر ، مرحومه خانم دکتر پروانه قناعی ، آقای دکتر ولی الله کریمی بعنوان اعضا هیات علمی جدید شروع بکار کردند. جناب آقای دکتر اکبر پایه گذار بخش آنکولوژی زنان در گروه زنان و مامایی بودند. جای آن دارد که از همه این خادمان که بحق سزاوار تقدیر میباشند یادی کرده باشیم.

در حال حاضر گروه زنان ومامایی شامل:

رشته های فلوشیپ تربیت کننده دستیار در رشته های نازایی ، لاپاروسکوپی ، پریناتولوژی و انکولوژی دارد .

دستیار فلوشیپ نازایی = 2 نفر

دستیار فلوشیپ لاپاروسکوپی = 2 نفر

دستیار فلوشیپ انکولوژی = 2 نفر

دستیار فلوشیپ پریناتولوژی = 1 نفر