"بسمه تعالی"
تاریخچه :
درمان های رادیوتراپی در اصفهان از سال 1350 در بیمارستان آیت الله کاشانی شروع شدکه درمان با دستگاه کبالت 60 و یک دستگاه رادیوتراپی سطحی انجام می شد.
در آن زمان درمانهای انکولوژی عمدتاً شامل جراحی و رادیوتراپی بود و معدود داروهای شیمی درمانی موجود بیشتر در سرطان های خون تجویز می گردید.اولین اساتیدی در درمان های انکولوژی در اصفهان اقای دکتر قندی ،آقای دکتر بهروز ،آقای دکتر جعفر امامی و مرحوم آقای دکتر وحدانیان بودند .
در ابتدا پزشکان رادیوتراپی عضو گروه رادیولوژی بودند و علاوه بر درمان های انکولوژی و رادیوتراپی ،داروهای رادیوایزوتوپ را نیز تجویز کرده و تصاویر رادیولوژی و رادیوایزوتوپ را گزارش می کردند .در سال 1361 بخش رادیوتراپی و انکولوژی از بیمارستان آیت اله کاشانی اصفهان به بیمارستان امید انتقال یافت و اولین دستگاه شتاب دهنده خطی در ایران با کمک خیرین در این مرکز نصب و به کار گرفته شد .
گروه آموزشی رادیوتراپی و انکولوژی در دانشکده علوم پزشکی اصفهان در سال 1378 از گروه رادیولوژی مجزا گردید و فعالیت های آموزشی خود را به طور مستقل ادامه داد .
در سال 1394 بخش رادیوتراپی و انکولوژی بیمارستان امید اصفهان مجدداً بازسازی و سه دستگاه جدید نصب و شروع به کار کرد .تاکنون بیش از 80 متخصص رادیوتراپی و انکولوژی در این بخش تحصیل کرده و مشغول فعالیت در حوزه انکولوژی می باشند .
اهداف گروه :
توجه به آموزش دستیاران رادیوانکولوژی و ارشد و phd فیزیک پزشکی ، سعی در جهت تجهیز بخش به جدیدترین تجهیزات رادیوتراپی ،انجام شیمی درمانی کلیه تومورهای سولید .
شوراهای گروه :
شوراهای آموزشی و شورای پژوهشی و شورای عمومی که حداقل یک بار در ماه و معمولا در قالب شورای عمومی و در صورت نیاز به دفعات بیشتر برگزار می گردد .
و همچنین شورای کمیته اخلاق حرفه ای که در پایان روتیشن دستیاران ( هر سه ماه یکبار ) جهت بررسی عملکرد دستیاران برگزار می گردد و تشویق و یا توبیخ دستیاران مورد تصمیم گیری قرار می گیرد .
ساختار :
در حال حاضر گروه رادیوتراپی و انکولوژی اصفها7 نفر عضو هیأت علمی و 1 نفر عضو غیر هیأت علمی داشته و سالیانه 2 تا 3 دستیار در گروه پذیرش می شوند که در حال حاضر 8 نفر رزیدنت در گروه مشغول به تحصیل می باشند .
از بدو تاسیس مدیران گروه آقای دکتر جعفر امامی ،آقای دکتر حمید امامی ،خانم دکتر سیمین همتی ،آقای دکتر حمید امامی بودند و در حال حاضر خانم دکتر مهناز رعایائی مدیر گروه می باشند .
تجهیزات :
بخش پرتودرمانی بیمارستان سیدالشهدا(ع) مجهز به دو دستگاه شتابدهنده خطی پزشکی و دستگاه Tomotherapy می باشد .
یکی از دستگاه ها شتابدهنده خطی پزشکی از نوع زیمنس مدل Primus که دارای انرژی 6Mv می باشد .این دستگاه مجهز به دستگاه MLC یا مولتی لیف کولیماتور می باشد که با استفاده از آن می توان درمان کانفورمال (3DCRT) را برای درمان های کانفورمال سر و گردن، سینه و لگن و اندام انجام داد .
دستگاه دیگر شتابدهنده خطی پزشکی از نوع الکتا مدل Compact با انرژی 6Mv میباشد و به دستگاه مولتی لیف کولیماتور یا MLC نیز مجهز شده است .
با استفاده از این دستگاه نیز می توان درمان کانفورمال (3D CRT) را برای کلیه نقاط بدن انجام داد .
از دستگاههای دیگر بخش پرتودرمانی که در سال 1399 راه اندازی شده است دستگاه مجهز و پیشرفته توموتراپی مدل Accuray ساخت کشور آمریکا می باشد .این دستگاه مجهز به سیستم MLC و ( Cone Beam CT (MV CT می باشد که درمان های دقیق از نوع IMRT را نیز می توان با آن انجام داد .این دستگاه نیز دارای انرژی 6Mv میباشد .
این مرکز مجهز به 4 سیستم طراحی درمان TiGRT می باشد که با استفاده از آن می توان طراحی های درمان دقیق را برای سرطان های سر و گردن، سینه، شکم و لگن، رکتوم و اندام انجام داد و از مزایای طراحی درمان دقیق آن بهره برد .
در این مرکز همچنین دو دستگاه طراحی درمان مربوط به توموتراپی نیز موجود می باشد که با استفاده از آن می توان طراحی های درمان 3D Conformal , IMRT و Tomo Direct را انجام داد .
این مرکز به پیشرفته ترین ابزارهای کنترل کیفی و دزیمتری که در بخش های رادیوتراپی دنیا استفاده می شود مجهز می باشد و با استفاده از این ابزارها می توان به حداقل خطا در درمان بیماران دسترسی پیدا کرد .
ساختار اداری پرسنلی :
پزشکان هیأت علمی 7 نفر، پزشکان درمانی 1 نفر، دستیاران تخصصی 8 نفر، فیزیست 10 نفر، تکنسین رادیوتراپی 20 نفر، کارمند پذیرش و امور دفتری 5 نفر .