رفتن به محتوای اصلی
x

تاریخچه:

گروه طب ایرانی  دانشگاه در شهریور ماه سال 91  با مدیریت و همت استاد گرانقدر دکتر پیمان ادیبی و با حضور دکتر محمد مظاهری بعنوان تنها کارشناس طب ایرانی در دانشکده تغذیه و علوم غذایی همزمان با تأسیس معاونت طب سنتی ایرانی- اسلامی وزارت متبوع، شروع به فعالیت نمود و بلافاصله یازده دانشجوی دکترای تخصصی در مقطع PhD حسب دستور مقامات ذیصلاح پذیرش نمود؛ با توجه به اینکه گروه از تعداد دانش آموخته کافی در این حوزه در جایگاه مدرس و استادیار برخوردار نبود، با همکاری سایر دانشگاهها، دانشکده ها و گروهها اقدام به آموزش دانشجویان معرفی شده از سازمان سنجش نمود.

در سال 1393 سرپرستی این گروه به دکتر محمد مظاهری محول گردید و طی هفت سال اخیر( 1400_1393)  این سرپرستی به عهده ایشان بوده است و طی این هفت سال، هفت دانشجوی دیگر در مقطع دکترای تخصصی جذب گروه شده اند که چهار نفر در بدو شروع انصراف داده و سه تن دیگر مشغول به ادامه تحصیل هستند.

محل استقرار این گروه در سال 93 با موافقت رئیس وقت دانشگاه و پیگیری جناب آقای دکتر محمدرضا صبری به ساختمان شماره سه دانشکده پزشکی منتقل شد و در سال ۹۵ در راستای توسعه گروه؛ به مرکز آموزشی تخصصی و فوق تخصصی امین واقع در خیابان ابن سینا منتقل گردید.

در انتهای بیمارستان و در مجاورت دفتر اداری گروه؛ درمانگاه طب سنتی ایران دائر گردید که روزانه بطور میانگین پذیرای دوازده بیمار از اقصی نقاط استان بود.

در حال حاضرمدیریت گروه و سلامتکده به صورت ادغام یافته وبه سرپرستی دکتر محمد انصاری پور در سال 1400 فعالیت خود را آغاز نموده است شایان ذکر است که سلامتکده شهدای مدافع حرم واقع در بلوار شهید تقی یار و خدمات ارزنده ای به شهروندان ارئه می نماید.

معرفی

این گروه در حال حاضر سلامتکده شهدای مدافع حرم مشغول به فعالیت در سه حیطه آموزشی، پژوهشی و فرهنگی می باشد. لازم به ذکر است سه تن از اعضای هیأت علمی این گروه دانش آموخته طب ایرانی و یکنفر استاد مدعو بوده و 14 نفر از اساتید دانشگاه علوم پزشکی و از دانشکده های مختلف و دو نفر اساتید دانشگاه اصفهان از سایر رشته ها عضو افتخاری و الحاقی به این گروه می  باشند. پنج پزشک عمومی (چهار نفر دانشجو بومی و یک نفر دانشجو میهمان) در سمت دانشجوی دکترای تخصصی در حال گذراندن مقطع Ph.D می باشند و تاکنون سه پزشک مفتخر به دریافت دکترای تخصصی در رشته طب سنتی ایران از این گروه گردیده اند.

    در خاتمه یادآور می گردد دانشجویان دکترای تخصصی این رشته از داوطلبان علاقمند با حداقل مدرک دکترای حرفه ای و یا دکترای تخصص بالینی (MD) و پس از موفقیت در آزمون سراسری سازمان سنجش پزشکی در مقطع Ph.D انتخاب می شوند.

وفق مصوبه اخیر شورای عالی برنامه ریزی وزارت متبوع در حوزه آموزش، تمامی دانشجویان هفت رشته پزشکی، داروسازی، دندانپزشکی، تغذیه و علوم غذایی، فیزیوتراپی، پرستاری و مامایی ملزم به گذراندن درس مجازی دو واحدی آشنایی با مبانی طب ایرانی و مکمل شده اند؛ که در هر نیمسال تحصیلی این دو واحد توسط دانشگاه علوم پزشکی مجازی و با نظارت سرپرست گروه در جایگاه مسئول درس ارائه می گردد. لازم به ذکر است در هر نیمسال تحصیلی تقریباً هفتصد نفر از دانشجویان رشته های پیشگفت این دو واحد را انتخاب می کنند.

در همین راستا درس دو واحدی طب مكمل -  طب جايگزين و نقش پرستار در کوریکولوم آموزشی دانشجویان کارشناسی ارشد پرستاری با گرایش داخلی و جراحی گنجانده شده است که دکتر محمد مظاهری به آموزش چهار جلسه از طرح دوره آن در هر نیمسال تحصیلی مشغول می باشد و در هر نیمسال به طور میانگین یازده دانشجوی واجد شرایط این واحد را انتخاب می کنند.

امکانات گروه :

این گروه حسب توافق بعمل آمده از هرباریوم و آزمایشگاه گیاهان دارویی دانشکده داروسازی با همکاری اساتید محترم گروه فارماکوگنوزی بهره مند است. این گروه همچنین از واحد درمانی سلامتکده شهدای مداقع حرم بعنوان تنها سلامتکده تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان برخوردار است که در آن به اصلاح سبک زندگی و درمان با گیاهان دارویی در قالب طب مکمل می پردازد.

لازم به ذکر است پزشکان این گروه در درمانگاه طب تسکینی مرکز آموزشی فوق تخصصی سید الشهداء در قالب طب تلفیقی به مداوای بیماران مبتلا به امراض صعب العلاج مشغول می باشند و با استفاده از آموزه های صحیح و اصیل برگرفته از طب ایرانی به اصلاح سبک زندگی می پردازند.

 

فعالیت های آموزشی اساتید گروه:

اعضای گروه پرتوان بمنظور آموزش پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر مشمولین جامعه پزشکی در قالب نو آموزی، بازآموزی و آموزش کارکنان ایفای نقش کرده و خواهند کرد.

لازم به ذکر  است گروه در این مسیر از رسانه های سیما، صدا، جرائد، آموزش مجازی، تشکیلات اداره آموزش مداوم، سازمان نظام پزشکی، سازمان بسیج جامعه پزشکی و فرهنگسراهای شهرداری نیز بهره مند می باشند.

 

اهداف و رسالت گروه:

اهداف و رسالت آموزشی :

فعالیت اموزشی گروه در پنج حیطه خلاصه می شود:
الف) آموزش دانشجویان دکترای تخصصی پذیرفته شده در رشته طب سنتی ایران
ب ) آموزش دانشجویان پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی، پرستاری، مامایی، تغذیه و فیزیوتراپی
ج ) آموزش دانشجویان ارشد پرستاری با گرایش داخلی - جراحی
د ) آموزش دانش آموختگان پزشکی ، داروسازی و مامایی در قالب نوآموزی و بازآموزی
هـ) آموزش آحاد جامعه با حضور در  فرهنگسراهای وابسته به  شهرداری

اهداف و رسالت پژوهشی :

الف) ارزیابی میزان کارایی و بهره وری شیوه های درمانی بر اساس  مبانی طب ایرانی
ب) تلاش بمنظور روزآمد کردن شیوه های تشخیصی رایج در طب سنتی با بکارگیری امکانات و فن آوری نوین

ج ) انتشار مقالات علمی در پایگاههای مختلف داده
د )  تولید محصولات غذایی و دارویی طب ایرانی
هـ) ارتباط و همکاری با اعضای هیأت علمی و محققین سایر دانشگاهها
و)  تسهیل ارتباط مناسب و مؤثر گروه با صنعت بمنظور تولیدات ملی و بومی

اهداف و رسالت فرهنگی :

اعضای گروه با هماهنگی نماینده محترم دفتر مقام معظم رهبری در دانشگاه اقدام به فعالیتهای ذیل نموده اند:

الف) سخنرانی پیرامون نقش روند در سلامتی در مسجد دانشگاه در ماه مبارک رمضان

ب) حضور و نشست مستمر در برنامه های سیب سلامت، چهارباغ، به وقت خانه در مرکز صدا و سیمای استان

ج) عضویت و شرکت منظم در کارگروه سبک زندگی سالم

د) برگزاری جلسات هم اندیشی اساتید و نخبگان دانشگاه

هـ) سخنرانی در فرهنگسرای وابسته به شهرداری در راستای آموزش آحاد جامعه

و) آموزش صنف عطار و سقط فروش با تولیت معاونت غذا و داروی استان

ز) آموزش کارشناسان تغذیه شاغل در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی کشور - شهرستان نجف اباد

ح) آموزش اعضای حلقه صالحین وابسته به سازمان بسیج جامعه پزشکی کشور

ط) برگزاری نشست های مشترک با مدیران سازمان بسیج جامعه پزشکی کشور

اهداف و رسالت درمانی :

با همکاری و پیگیری مجدانه سرپرست محترم گروه و دکتر محمود بابائیان و حمایت استاد ارجمند جناب آقای دکتر محمدرضا صبری، درمانگاه طب سنتی مرکز آموزشی و درمانی امین برای اولین بار در استان اصفهان در سال 95 افتتاح گردید.

متأسفانه بعلت پاندمی بیماری کووید - 19 به تدریج شاهد ریزش بیماران این کلینیک بودیم؛ از این رو با پیگیری اعضای گروه و تصویب هیأت رئیسه دانشگاه، سلامتکده شهدای مدافع حرم در خیابان تقی یار اتوبان کهندژ از نیمه دوم بهمن ماه سال ۱۳۹۹ شروع به فعالیت نمود. لازم به ذکر است کلینیک  ویژه بیمارستان های الزهرا، کاشانی، امین و عیسی بن مریم نیز به پذیرش بیماران این حوزه اقدام کرده بودند.

چشم انداز:

تربیت پزشکان متخصص ماهر، دانشمند و پاسخگو به نیاز های سلامتی حوزه سلامت و رسیدن به طب متعالی

ماموریت:

آموزش، پژوهش و ارائه خدمات سلامتی مبتنی بر شواهد در حوزه طب تلفیقی (integrative medicine)

استراتژی ها:

  1. بکارگیری هیئت علمی قوی، علاقمند و دارای قدرت درک و انتقال مفاهیم پارادایم طب سنتی
  2. تعامل با گروه های علمی دانشکده پزشکی و سایر دانشکده ها
  3. استفاده از اساتید الحاقی در گروه طب ایرانی
  4. تعامل با معاونت های مختلف دانشگاه برای ارائه خدمات علمی در حوزه سلامت
  5. تعامل با پزشکان خصوصی فعال در حوزه طب ایرانی
  6. استفاده از تجارب سایر دانشگاه ها در حوزه آموزش و پژوهش
  7. هماهنگی درون بخشی و برون بخشی
  8. ادغام خدمات طب ایرانی در حوزه سلامت
  9. تسریع در تکمیل تجهیزات لازم در سلامتکده طب سنتی دانشگاه
  10. انجام پژوهش های کاربردی و محصول محور و سوق دادن پایان نامه ها در این مسیر
  11. طراحی و اجرای پروژه های مشترک تحقیقاتی به منظور تأیید علمی مطالب مطرح شده در کتب معتبر طب ایرانی و فرضیه سازی ارزنده در کارآزمایی های بالینی طب نوین
  12. ترویج دیدگاه منطقی نسبت به گزاره های طب ایرانی مبتنی بر شواهد
  13. توسعه کلینیک طب ایرانی بر پایه گزاره های صحیح مکتب طبی سنتی و استفاده از یافته های علمی طب جدید
  14. استفاده از فضای آموزشی مجازی

ارزش های سازمانی:

  1. رعایت متقابل احترام به استاد و دانشجو
  2. رعایت حقوق مادی و معنوی بیمار
  3. تامین نیاز های روانی بیمار
  4. رعایت اخلاق اسلامی و حرفه ای
  5. مراقبت از کلیه افراد شاغل در گروه و سلامتکده به منظور رشد و تعالی انسانی

نقش گروه در برنامه عملیاتی دانشگاه:

دانشگاه های علوم پزشکی مناطق دهگانه آمایشی کشور در محورهای مختلف مدنظر وزارت متبوع، مورد ارزشیابی قرار می گیرند که یکی از این محورها اشاعه و ترویج طب سنتی ایران می باشد.

 با پیشنهاد ارزنده سرپرست گروه، احکام اعضای کمیته سیاستگذاری طب سنتی ایران بمنظور دستیابی به اهداف متعالی در این حیطه توسط رئیس وقت دانشگاه صادر گردیده است.

بر این اساس گروه طب ایرانی دانشکده پزشکی اصفهان قصد دارد با بهره گیری از پتانسیل بالای اساتید در گروه های پایه و بالینی و با تکیه بر مراکز تحقیقاتی و بکار گیری اعضای هیئت علمی کارآمد و علاقمند در حوزه طب ایرانی به آموزش و پژوهش آموزه های طبی در هر دو پارادایم علوم نوین طبی و طب ایرانی در قالب Integrative Medicine بپردازد. این نگرش نوید بکار گیری خدمات طب تلفیقی مبتنی بر شواهد را  در نظام سلامت خواهد داد.

این گروه ضمن هماهنگی با سایر گروه های علوم پایه و علوم بالینی دانشکده پزشکی و سایر دانشکده ها، مراکز تحقیقات دانشگاه، پژوهشکده ها، دانشگاه های آزاد اسلامی، واحدهای R&D شرکت های داروسازی گیاهی اقدام به نگارش پروپوزالهای مشترک بین رشته ای و نهایتاً پژوهش های مشترک نموده است که مقالات مستخرج از این پژوهش در حال چاپ در مجلات معتبر می باشد.

شوراها و جلسات گروه:

1) شورای عمومی گروه: بصورت ماهیانه با حضور کلیه اعضا برگزار می گردد.

2) شورای آموزشی گروه: حداقل یک بار در ماه و بنا به مقتضیات آموزشی گروه به دفعات بیشتر برگزار می گردد.

3) شورای پژوهشی گروه: ماهیانه بمنَظور بررسی پایان نامه ها و چگونگی دفاع دانشجویان دکترای تخصصی و کارشناسان ارشد انتخاب کننده پایان نامه طب مکمل و ایده پردازی و هم اندیشی و مطالعات و کارآزمایی های بالینی پیرامون گزاره های طب ایرانی برگزار می گردد.

4) سایر شوراها: متناسب با محورهای برنامه عملیاتی دانشگاه و سایر برنامه های ارسالی از دفتر طب ایرانی وزارت متبوع برگزار می گردد.

 

مراکز تحقیقاتی مرتبط:

پژوهشکده پیشگیری اولیه از بیماریهای غیر واگیر

پژوهشکده طب عملکردی

مرکز تحقیقات پیشگیری از سرطان

مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم

 

آموزش تخصصی و فلوشیپ:

دکترای تخصصی طب ایرانی

 

مدیران گروه از بدو تأسیس:

دکتر پیمان ادیبی و دکتر محمد مظاهری(از سال 1393 تا 1400)

دکتر محمد انصاری پور (در حال حاضر)

 

وابستگی علمی (affiliation):

فارسی: گروه طب ایرانی، دانشكده پزشكي، دانشگاه علوم پزشكي اصفهان، اصفهان، ايران

انگلیسی:  Department of Persian Medicine, School of Medicine, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran