تاریخچه گروه ایمنی شناسی دانشکده پزشکی اصفهان
گروه ایمنی شناسی یکی از گروه های علوم پایه دانشکده پزشکی میباشد. گروه ایمنی شناسی از دهه 1370 بصورت مستقل بعنوان یک گروه شکل گرفت. مباحث ایمنی شناسی پزشکی همراه با رشد علم در دهه های اخیر گسترش چشمگیری داشته است ولی این مباحث در قبل همراه با سایر مباحث میکروب شناسی عرضه میشد. مباحث واکسیناسیون و سرم شاسی و خون شناسی در قالب گروه پاتوبیولوژی در دانشکده پزشکی از زمان تاسیس توسط اساتید متخصص پوشش داده میشد. ولی در دهه 1360 بتدریج بنا به دستور تشکیلاتی وزارتی گروه های علوم پایه بصورت مستقل ادامه فعالیت دادند. و لذا گروه های باکتری و ویروس شناسی، قارچ و انگل شناسی فعالیت خود را آغاز نمودند و در دهه 1370 شمسی گروه ایمنی شناسی به صورت یک گروه مستقل با مدیریت خانم دکتر مویدی در دانشکده پزشکی فعالیت خود را آغاز کرد. پس از سال ها فعالیت آموزشی برای دانشجویان مقاطع کاردانی، کارشناسی و دکترای حرفه ای، نخستین دوره کارشناسی ارشد گروه ایمنی شناسی با پذیرش 4 دانشجو در سال 1380 وارد دانشگاه شدند. پس از پذیرش دو دوره دانشجویان کارشناسی ارشد، در سال 1384 اولین دوره از دانشجویان دکتری تخصصی (PhD) در این گروه پذیرفته شدند و روند پذیرش دانشجویان تحصیلات تکمیلی در هر دو مقطع فوق لیسانس و دکتری تخصصی از آن زمان تا کنون ادامه دارد.
گروه ايمونولوژي دانشكده پزشكي اصفهان، با توجه به میزبانی از دانشجویان تحصیلات تکمیلی و گسترش و پیشرفت روز افزون دامنه دانش و پژوهش در زمینه ایمونولوژی، در سال 1393 دچار تغییرات فیزیکی چشمگیری از نظر فضاها و امکانات آزمايشگاهي شد و به تدریج توانست بسیاری از نیاز های آزمایشگاهی و پژوهشی دانشجویان و پژوهشگران خود و سایر گروه ها را پاسخگو باشد. از جمله زیر ساخت های اساسی پژوهشی که در این مقطع در گروه فراهم شد می توان به تاسیس مجموعه آزمایشگاه های تخصصی مولکولی، پروتئین، فلوسایتومتری و کشت سلولی، افزوده شدن امکانات آزمایشگاهی، یک کلاس درس و فضای مناسب برای دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا اشاره کرد.
معرفی گروه
در حال حاضر اين گروه دارای 8 عضو هیئت علمی (2 استاد- 2 دانشیار و 4 استادیار) و 2 کارشناس ارشد که مسئولیت آزمایشگاه و کلاسهای عملی را به عهده دارند و 1 کارشناس که متصدی امور دفتری گروه است، می باشد. در سال تحصیلی 99-98 شمار دانشجویان کارشناسی ارشد گروه 22 و تعداد دانشجویان PhD گروه 19 می باشد. گروه ایمنی شناسی از نظر آموزشی، تدريس دروس عملی و نظری ايمنی شناسی در کلیه مقاطع و رشته ها در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان را بعهده دارد. همچنين ارائه خدمات آموزشی و پژوهشی به دانشجويان مقاطع تحصيلات تکميلی (کارشناسی ارشد و دکتری Ph.D ) در رشته ايمنی شناسی و دیگر رشته ها و همچنين مقاطع تخصصی و فوق تخصصی مختلف از فعاليت های اين گروه است.
از نظر امکانات پژوهشی، این گروه مجهز به دستگاه Real time PCR، انکوباتور Co2 و هود کلاس II، سیستم فلوسیتومتری ، FPLC سیستم ، Gradient termocycler، Gel doc، تجهیزات مربوط به الکتروفورزهای عمودی و افقی، سیستم جدا سازی سلولهای ایمنی از خون و بافتها و کشت و پرورش آنها- سیستم تشخیص آزمایشهای قبل و بعد از پیوند عضو در استان. و ساختارهای آزمایشهای تشخیصی سرولوژی و خون شناسی در آزمایشگاهای آموزشی- میکروسکوپ اینورت، میکروسکوپ فلورسنت و ده ها عدد میکروسکوپ نوری است. به لحاظ فعاليت های پژوهشی، اعضای هیئت علمی این گروه ضمن راهنمايی و مشاوره پايان نامه در مقاطع دکتری حرفه ای، کارشناسی ارشد، تخصص های بالینی و دکتری تخصصی (Ph.D)، نسبت به ارائه تعداد زیادی طرح پژوهشی آزاد هم اقدام نموده است. برخی از اين طرح ها مشترک با ساير مراکز تحقيقاتی و دانشگاههای کشور بوده و تعدادی هم در قالب طرح های بین المللی به انجام رسیده اند. تعداد مقالات چاپ شده توسط اعضای هيئت علمی کنونی اين گروه در مجلات معتبر داخلی و خارجی بيش از 300 مورد بوده است. اين گروه همچنین در ارتباط تنگاتنگ با مراکز تحقيقاتی پیشگیری سرطان، علوم اعصاب و بیماری های نقص ایمنی به فعالیت های پژوهشی می پردازد و انجام کارهای پژوهشی مرتبط با بالین را سرلوحه کار خود قرار داده است. ثبت چند مورد اختراع و ساخت نانوبادی، SCFV، کیت های آزمایشگاهی، دستکاری ژنتیکی سلول های بنیادی و تولید سلول های CAR-NK به تازگی گروه را وارد عرصه جديدی از فعاليت های علمی و پيشرفت کرده که اميد است با همت اساتيد محترم و پشتيبانی مسئولين محترم دانشگاه افتخارات بيشتری را کسب نمايد. علاوه بر فعالیتهای آموزشی و پژوهشی، بخش ایمنی شناسی در ارائه خدمات درمانی به بیماران هم ایفای نقش می کند و آزمایشگاه ایمونولوژی و پیوند بیمارستان نور و حضرت علی اصغر (ع) توسط اساتید این گروه اداره می شود.
فعالیت های آموزشی اساتید گروه
- تدریس دروس ایمنی شناسی در دانشکده های پزشکی، دندان پزشکی، داروسازی و پردیس خودگردان دانشگاه در کلیه مقاطع کارشناسی، دکتری حرفه ای و تخصصی
- تدریس دروس ایمنی شناسی در دانشکده پیراپزشکی، تغذیه، پرستاری و مامایی در مقطع کارشناسی
- تدریس دروس ایمنی شناسی مقاطع تحصیلات تکمیلی دوره های کارشناسی ارشد و دکتری PhD کلیه گروه های آموزشی دانشکده پزشکی
- آموزش برخی از دروس به صورت ترکیبی (مجازی- حضوری) برای دانشجویان پزشکی، دندان پزشکی، داروسازی و علوم آزمایشگاهی
اهداف و رسالت گروه
الف: اهداف آموزشی
- توسعه دانش ایمنی شناسی و دستیابی به فناوری نوین در این حوزه
- ارائه هرچه با کیفیت تر واحد های آموزشی با شیوه های استاندارد به دانشجویان مقاطع مختلف کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکتری حرفه ای و دکتری تخصصی در رشته های مختلف علوم پزشکی.
- تربیت نیروی متخصص و کارآمد جهت ارائه خدمات آموزشی، پژوهشی و درمانی به مراکز علمی و خدمات بهداشتی ـ درمانی در سطح کشور
- پذیرش دانشجویان بین المللی از کشورهای دیگر جهت گسترش اهداف آموزشی در سطح استانداردهای جهانی
ب: اهداف پژوهشی
- طراحی و راه اندازی طرح های تحقیقاتی بنیادی و کاربردی به منظور توسعه دانش ایمونولوژی و دستیابی به یافته های جدید
- تلاش در جهت کاربردی نمودن هرچه بیشتر طرح های تحقیقاتی
- تلاش در جهت ساخت و ارائه محصولات فناورانه ایمونولوژیک به منظور توسعه و عدم خروج ارز و کاهش وابستگی
- تلاش در جهت هماهنگی با پزشکان و اعضای محترم هیئت علمی بالینی در راستای راه اندازی و توسعه روش های ایمونوتراپی به منظور بهبود درمان بیماری های مختلف از جمله آلرژی، سرطان و اتوایمیون ها (MS
- انجام پژوهش های بنیادی و کاربردی در زمینه های مختلف علوم زیستی
- ارائه خدمات آزمایشگاهی پژوهشی و تشخیصی
انتشارات و فعالیت های پژوهشی اعضا هیات علمی
- چاپ بیش از 500 مقاله و ثبت 10 اختراع توسط اعضای هیئت علمی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی گروه ایمنی شناسی
- چاپ 40 جلد کتاب در زمینه های مختلف ایمونولوژی
- داشتن 10 مقاله با بیش از 50 ارجاع
- دارا بودن رتبه H-index بیشتر از 10 توسط 3 نفر از اساتید گروه طبق نمایه Scopus
- دارا بودن رتبه H-index بیشتر از 15 توسط 2 نفر از اعضای گروه طبق نمایه Google Scholar
شورای گروه
شورای گروه ایمنی شناسی اولین چهار شنبه هر ماه ساعت 12 با حضور کلیه اساتید گروه در سالن شورای گروه برگزار می شود. شایان ذکر است در گروه ایمنی شناسی فقط شورای عمومی برگزار می گردد که در آن مسائل و مشکلات گروه، تقسیم دروس بر اساس اعلام نیاز و تصمیم گیری ها انجام می شود.